Kies voor Talent boven passie

Passie is een woord wat veel gebruikt wordt de laatste jaren. Veel mensen delen luidkeels dat zij ‘gewoon‘ hun passie volgen. Nooit eerder zo gelukkig geweest!

Bij dat soort jubelverhalen voel ik me vaak wat ongemakkelijk. Het is nogal wat om te zeggen dat je gelukkig wordt van het volgen van je passie. Betekent dat ook dat je ongelukkig wordt, of minder gelukkig als je dat niet doet? Of wat als je jouw passie niet vindt?

wat is Talent?

Liever ga ik uit van talent. Talenten zijn aangeboren en laten zich zien in de dingen die je moeiteloos doet en waar je energie van krijgt. Een talent waar je actief mee werkt, is voor jou de normaalste zaak van de wereld. Talenten kan je verder ontwikkelen en uitdiepen. Tegelijk kan je ook talenten hebben waar je nu even wat minder mee doet.

wat is Passie?

Passie is een gevolg van inzet. Sta daar eens bij stil voor je verder leest… Passie ontstaat als je in de ban raakt van iets wat je tegenkomt, je kiest ervoor om jezelf daar volledig in verdiepen. Je wordt dus niet geboren met passie. Een passie ontdek je en voed je.

Talent boven passie

Uit een talent kan zomaar een passie uit ontstaan. Laten we wel wezen… ik moet nog iemand ontmoeten die geboren is met een passie voor fotograferen. Wel ken ik mensen die een combinatie van talenten hebben waardoor ze prachtige foto’s kunnen maken en gepassioneerd fotograaf zijn geworden. De talenten leiden naar het ontwikkelen van de passie.

Talenten ontdekken

Het gekke is, er zijn weinig mensen die hun talenten op kunnen noemen. Dat is jammer! Zolang je niet weet wat bijzonder is aan wat jij kan, is het ook lastiger om te weten waar je heen wil. Weten wat jouw talenten zijn, dat helpt bij het bepalen van richting.

Hoe vind je jouw talenten? Best lastig als je daar even bij stil staat. Iets wat jij moeiteloos doet, is voor jou een stuk minder bijzonder dan voor een ander. Tijd om aandacht te besteden aan wat voor jou vanzelf gaat.

Benoem talenten

Kijk goed naar de dingen die je doet die voor jou de normaalste zaak van de wereld zijn. En vergelijk dat met de mensen om je heen. Best kans dat andere mensen daar een stuk meer moeite mee hebben. Houd eens twee weken een lijstje waarop je jouw talenten noteert.

Help elkaar een handje. Let eens op talenten van de mensen om je heen. Welke talenten zie jij eruit springen? Zie je iets bijzonders bij iemand? Vertel het die persoon dan! Iedereen vindt het leuk om te horen wat hem of haar uniek maakt. En vraag dan meteen eens welk talent de ander jou om waardeert. Leuke gesprekken gegarandeerd!

Meer weten? http://www.mijntussenjaar.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: