Studiekeuze mislukt?

Het is al weer februari. Heel wat eerstejaars studenten zijn net gestopt met hun studie. Nu begint het nieuwe zoeken. Zoeken naar ‘Wat wil ik dan wel?’.

De percentages uitvallers in het eerste jaar van HBO en WO zijn hoog, soms erg hoog. 10% tot zelfs 40% uitval lijkt de norm. Opleidingen houden er rekening mee. Een verkeerde #studiekeuze lijkt onderdeel van het ‘proces’ te zijn. En dat is jammer!

Goed worden in wie jij bent

Op school heb je geleerd voor welke vakken je lage of hoge cijfers haalt. En je hebt een #beroepskeuzetest gedaan, je bent naar open dagen geweest, met familie en vrienden gepraat en toen was het duidelijk. Hoe kan het dan dat er toch zó veel jongeren uitvallen in dat eerste jaar?

Ergens lijken we te vergeten waar het om gaat bij studeren… En dat is goed worden in wie jij bent! En wie ben jij nou eigenlijk? Wie ben jij naast al die cijfers en testjes?

Wie je werkelijk bent zit van binnen. Jouw cijfers laten zien wat je gemakkelijk leert en slaan over welk talent je daar voor gebruikt. Een mooi cijfer voor wiskunde kan betekenen dat je jouw talent voor wiskundig denken inzet òf het toont bijvoorbeeld jouw talent als Doorzetter.

Wat maakt mij uniek?

Wat zijn jouw grote talenten en wat wil jij doen op deze aardbol? Dat zijn de vragen waar het óók om gaat voor je die studiekeuze doet. Vóór je die open dagen bezoekt. Vóór je met mensen praat die jouw studiekeuze toejuichen. Want…. wie ben jij nou eigenlijk?

Stel jezelf de vraag: Wat maakt mij uniek? Wat inspireert mij? Waar ben ik goed in? Waar vinden anderen mij goed in? En dat allemaal los van school en cijfers. Kom er achter welke talenten jou uniek maken. Link die talenten dan aan waar jij wil bijdragen. Wat wil jij toevoegen?

Klinkt dat veel te groots en meeslepend? Laat dat dan snel weer los. Als jij er achter komt waar je goed in bent en wat je wil bereiken, dan wordt dat weer down to earth als je er een studie bij zoekt om het concreet te maken. En grote kans dat je dan wèl door dat eerste jaar heen komt.

Gewoon, omdat je werkt aan #wordenwiejebent !

Mooi verhaal en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je bent niet de enige! Neem gerust contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: